Άρθρα & Συμβουλές

Πέτα τα σκουπίδια, στα σκουπίδια! 

Πέτα τα σκουπίδια, στα σκουπίδια!

Η ρύπανση των θαλασσών!

Η ρύπανση των θαλασσών αποτελεί ένα αιώνιο παγκόσμιο πρόβλημα με αλόγιστες συνέπειες.

Ο καιρός ανοίγει, και μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά, τη χρονιά του COVID και της πανδημίας, ο κόσμος αδημονεί να βρεθεί στις παραλίες, να ευχαριστηθεί τον ήλιο, τα παιχνίδια και φυσικά τη θάλασσα. O κόσμος θα βρεθεί με την παρέα ή την οικογένεια του, σε οργανωμένες ή μη παραλίες.

Τι θα συμβεί όμως την ώρα που δύει ο ήλιος και ετοιμάζονται για την επιστροφή στο σπίτι; Που θα καταλήξουν όλα τα προϊόντα που χρησιμοποίησαν; Τι θα συμβεί με την ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση των θαλασσών;

Η Μεσόγειος και τα θαλάσσια απορρίμματα.

Ο πληθυσμός της Μεσογείου ξεπερνάει τα 450 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται πως θα έχει αυξηθεί ο πληθυσμός στα 520 εκατομμύρια. Επιπλέον, είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσελκύει ετησίως περισσότερο από 200 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Μεσόγειος όμως φιλοξενεί και μοναδικά οικοσυστήματα φυτών και ζώων, με τη ρύπανση να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνες η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες. Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα της Μεσογείου.

Εσύ έχεις ποτέ αναλογιστεί κατά πόσο μπορείς να ευθύνεσαι κι εσύ ο ίδιος για τη θαλάσσια ρύπανση;

Τα θαλάσσια απορρίμματα, και ειδικότερα τα πλαστικά, συνιστούν απειλή όχι μόνο για την υγεία των θαλασσών και των ακτών μας αλλά και για την οικονομία και τις κοινότητές μας. Τα περισσότερα θαλάσσια απορρίμματα δημιουργούνται από δραστηριότητες που εκτελούνται στην ξηρά. Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη ροή απορριμμάτων στις θάλασσές μας; Το καλύτερο μέρος για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το παγκόσμιο θαλάσσιο πρόβλημα είναι στην ξηρά.

Το αόρατο παγόβουνο

Πολλές φορές ο άνθρωπος λειτουργεί με παρωπίδες και βλέπει αυτά που θέλει να δει. Αν το δούμε όμως και κυριολεκτικά με τα θαλάσσια απορρίμματα, μόνο το  15% των θαλάσσιων σκουπιδιών επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Άλλο ένα 15% παραμένουν στη στήλη ύδατος και 70 % βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Το «αόρατο» μέρος των σκουπιδιών εξακολουθεί να επηρεάζει τη γενική υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Περίπου 640 000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού εκτιμάται ότι χάνονται, εγκαταλείπονται ή απορρίπτονται παγκοσμίως. Αυτά τα «δίχτυα φαντάσματα» εξακολουθούν να πιάνουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα για χρόνια και δεκαετίες.

Στην Ελλάδα, που οι θάλασσες μας αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο και αρμόδιοι φορείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου όσον αφορά την ποσότητα πλαστικού σε αυτές, οι δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αυξηθούν και να αποκτήσουν πιο οργανωμένο και καθολικό χαρακτήρα.

Μέσος χρόνος αποσύνθεσης απορριμμάτων.

Παρακάτω σας δείχνουμε κατ εκτίμηση τον μέσο χρόνο αποσύνθεσης των πιο συχνών απορριμμάτων που καταλήγουν στις ακτές μας.

Χρόνος αποσύνθεσης

 

 

 

 

 

 

Η επίδραση των πράξεων μας στην υγεία των ωκεανών είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι μερικοί μπορεί να πιστεύουν.

Η λίστα με το πόσα μπορούν να γίνουν για την προστασία και την μείωση της ρύπανσης/μόλυνσης, είναι ατελείωτη. Η Μεσόγειος είναι πλούσια σε θαλάσσια ζωή και κάποια είδη της απειλούνται με εξαφάνιση, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να την προστατέψουμε και να μάθουμε περισσότερα για τον πλούτο που κρύβει.

Να την σεβόμαστε, και να μην ξεχάσουμε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες που δρουν εις βάρος της φύσης επηρεάζουν και τις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη μας.

Σκέψου ξανά και ξανά πριν αφήσεις τα σκουπίδια σου σε οποιαδήποτε ακτή! Με λίγη προσπάθεια από όλους μας μπορεί ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος!