Άρθρα & Συμβουλές

Eging | Ψαρεύοντας τα καλαμάρια

Eging | Ψαρεύοντας τα καλαμάρια

Eging

Καλάμι μηχανισμός  

Θα πούμε δυο λόγια γι αυτά τα καλάμια ώστε να μπορέσει κάποιος που δεν ξέρει τι να επιλέξει. Στην αγορά πλέον υπάρχουν καλάμια ιδικά γι αυτή την τεχνική με χαρακτηριστικά παρόμοια ενός καλαμιού light spinning τα λεγόμενα «Egi». Μπορούμε όμως να ψαρέψουμε και με καλάμια που δεν είναι εξειδικευμένα γι αυτή την τεχνική. Τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που θα διακρίνουν αυτά τα καλάμια ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο ψάρεμα μας είναι απαραιτήτως βασικά αν θέλουμε να ψαρέψουμε τα καλαμάρια σωστά. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε το αναγραφόμενο cast weight πρέπει να είναι έως 25 γραμμάρια ώστε να μπορεί να πετά τα περισσότερα μεγέθη καλαμαριέρας. Το επιθυμητό μήκος μπορεί να είναι από 2,5 έως 2,7 μέτρα και προτιμότερο η δράση να είναι fast ή xfast για να μεταφέρει σωστά την κίνηση στην καλαμαριέρα αλλά και για να καρφώνει σωστά και την ώρα που πρέπει. Ο μηχανισμός αφού όπως ξέρουμε οι αποστάσεις που πιάνουν οι καλαμαριέρες είναι πολύ μικρές θα είναι και αυτός ανάλογου μεγέθους. Κανένα καλαμάρι δεν θα αδειάσει την μπομπίνα του μηχανισμού και να τραβά σαν μουλάρι, έτσι ένας μεγάλος μηχανισμός θα μας κούραζε γρήγορα. Γι αυτό λοιπόν μπορώ να πω ότι το ιδανικό μέγεθος μπορεί να θεωρηθεί από 1500-2500 που θα φροντίσουμε οπωσδήποτε να τον γεμίσουμε με νήμα καλής ποιότητας. Αναφέρω νήμα και όχι πετονιά για πολλούς λόγους όπως: αμεσότητα στο κάρφωμα και την μεταφορά της κίνησης στην καλαμαριέρα, μεγαλύτερη απόσταση βολής και φυσικά μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή σε περίπτωση σκαλώματος της καλαμαριέρας.

Καλαμαριέρες

Στην πλειοψηφία τους οι καλαμαριέρες αναγράφουν στην συσκευασία η στην μολυβένια γλώσσα που βρίσκετε μπροστά κάποια νούμερα. Αυτά τα νούμερα χαρακτηρίζουν το μήκος και το βάρος της καλαμαριέρας που είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουμε.

Νούμερο

Γραμμάρια

Μήκος

1,6

4

4.8cm

1,8

6

5.4cm

2

8,3

6.7cm

2,5

11

7.5cm

3

15

9.0cm

3,5

19

10.5cm

4

24

12.0cm

Εδώ μπορούμε να δούμε ένα δείγμα μετάφρασης της καλαμαριέρας

Επίσης αν η καλαμαριέρα είναι γνωστής εταιρείας θα αναγράφει επάνω και πόσα δευτερόλεπτα βύθισμα έχει στο μέτρο. Έτσι αυτό μας βοηθά πολύ ώστε να αποφύγουμε κατά πρώτον ενδεχόμενο σκάλωμα της αλλά και να την ψαρέψουμε στο βάθος που επιθυμούμε. Για παράδειγμα αν ο κατασκευαστής γράφει ότι η καλαμαριέρα βυθίζεται1 μέτροστα τρία δευτερόλεπτα και το βάθος που θα ψαρέψουμε γνωρίζουμε ότι είναι τέσσερα μέτρα θα ξέρουμε ότι σε 12 δεύτερα η καλαμαριέρα μας θα έχει ξαπλώσει στον βυθό. Στην αγορά θα βρούμε πολλούς χρωματισμούς και πραγματικά θα μας μπερδέψουν αλλά δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα.

Κάποιοι προτιμούν συγκεκριμένα χρώματα ενώ τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα έχουν αναδειχτεί το πορτοκαλί το ροζ το κόκκινο και το πράσινο. Από προσωπικές εμπειρίες έχω καταλήξει ότι ο χρωματισμός της καλαμαριέρας δεν είναι το βασικό ερέθισμα του καλαμαριού όσο η κίνηση που θα κάνει αυτή κατά το βύθισμα και την ανάκτηση. Οι ιάπωνες δίνουν μεγάλη σημασία στα χρώματα γιατί όπως έχουμε δει όλοι από το ιντερνετ το είδος των καλαμαριών που έχουν φαίνεται να βαρανε την ημέρα. Σε κάποια βαθιά μέρη όμως και εδώ στην Ελλάδα ίσως να βαρανε και την ημέρα. Έτσι λοιπόν στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πότε και ποιους χρωματισμούς μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις συνθήκες της θάλασσας.

Κάποιες εταιρίες αναγράφουν επάνω στην συσκευασία με πόσες μοίρες βυθίζεται η καλαμαριέρα αλλά και τα δευτερόλεπτα βύθισης ανά μέτρο.

Ο Ιαπωνικός χρωματικός χάρτης επιλογής καλαμαριέρας

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε ανάλογα με την ώρα του εικοσιτετραώρου ποιο χρώμα θα επιλέξουμε και από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η καλαμαριέρα μας πρέπει να κάνει αντίθεση ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι σε μια βραδιά χωρίς φεγγάρι η καλαμαριέρα που θα δουλέψει καλύτερα είναι η φωσφορούχα «Glow».

Η επιλογή μας στα χρώματα κατά την διάρκεια το 24ωρου

Σε αυτή την επιλογή είμαι απόλυτα σύμφωνος αλλά με μια διαφορά. Εξακριβωμένα όταν φορτίσουμε την καλαμαριέρα με τον φακό μας αυτή θα δουλέψει μετά από 3-4 βολές και αυτό συμβαίνει γιατί στο καλαμάρι το ξενίζει ο έντονος αφύσικος φωτισμός της. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φορτίσουμε μια φορά την καλαμαριέρα και μετά να την αφήσουμε να ψαρέψει με τον εξωτερικό φωτισμό περιβάλλοντος. Αν είμαστε σε εντελώς σκοτεινό μέρος μπορούμε κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα με τον φακό μας από πάνω της ώστε να μην πάρει πολύ φωτισμό και να ξεκινήσει να δουλεύει αμέσως.

Κατά την άποψη μου δεν χρειάζεται να φωτίσουμε τόσο την καλαμαριέρα μας

Που θα τα βρούμε

Αν δεν γνωρίζουμε τους τόπους που γιαλωνουν τότε θα πρέπει να ρωτήσουμε κάποιους που τα ψαρεύουν συστηματικά. Διαφορετικά θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στους μόλους και τα βραχάκια που πάμε για τυχών σημάδια από μελάνια. Τους χειμερινούς μήνες τα καλαμάρια βγαίνουν τόσο έξω που η αναζήτηση τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κυρίως θα τα ψάξουμε σε μέρη της ακτογραμμής που ο βυθός της έχει φύκια αλλά σε λιμάνια και κάβους με πιο βαθιά νερά. Οι καλύτερες ώρες που βγαίνουν μαζικά και μπορούμε να πιάσουμε αρκετά είναι την ώρα που νυχτώνει δηλαδή μισή ώρα πριν και 1-2 ώρες μετά την δύση του ηλίου και οι πρωινές 1-2 ώρες πριν ξημερώσει. Τα καλαμάρια θα χτυπήσουν και την υπόλοιπη βραδιά αλλά οι ώρες δεν είναι σίγουρες όπως αυτές που αναφέρω παραπάνω.

Τεχνική ανάκτησης

Τα καλαμάρια άλλοτε θα τα βρούμε στον βυθό και άλλοτε στην επιφάνεια του νερού.

Έτσι λοιπόν όταν θα κάνουμε τις πρώτες βολές θα τα ψάξουμε αφήνοντας την καλαμαριέρα μας να βυθιστεί και να την φέρουμε σταθερά και αργά προς τα έξω.

Πέρα από το βάθος που θα τα βρούμε μια αποτελεσματική ανάκτηση είναι η παρακάτω.

Αφού την αφήσουμε να βυθιστεί στο επιθυμητό βάθος θα ξεκινήσουμε την ανάκτηση και θα κάνουμε συχνά μικρά τινάγματα.

Μια άλλη τεχνική είναι να την αφήσουμε να βυθιστεί να κάνουμε δυο με τρία έντονα τινάγματα και να την αφήσουμε να ξαναβυθιστει. Αυτό το επαναλαμβάνουμε μέχρι να έρθει έξω.

Αν ο βυθός είναι μεικτός με βράχια και φύκια θα αποφύγουμε να αφήσουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί και θα την δουλέψουμε στα μεσόνερα όπου μπορούμε να την φέρουμε με σταθερή ανάκτηση η και με μικρά τιναγματακια.

Χρήσιμα

Αν μας κολλήσει το καλαμάρι και αμολήσει χωρίς να πιαστεί θα σταματήσουμε αμέσως την ανάκτηση της καλαμαριέρας και θα την αφήσουμε αμέσως να βυθιστεί λίγο, μετά θα κάνουμε δυο τρία έντονα τινάγματα. Το καλαμάρι θα ξαναπάει 99% να κολλήσει πάλι στην καλαμαριέρα μας.

Πάντα θα έχουμε μια απόχη μαζί μας γιατί τα μεγάλα δεν βγαίνουν με το σήκωμα του καλαμιού. Αν παρ όλα αυτά δεν έχουμε μαζί μας θα το φέρουμε από κάτω μας θα βγάλουμε το κεφάλι του έξω από το νερό και θα το αφήσουμε να φυσήξει το νερό ώστε να ελαφρύνει.

Για να είναι πιο νόστιμο το καλαμάρι όταν το μαγειρέψουμε προτείνεται να το σκοτώσουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από το νερό τρυπώντας το ανάμεσα από τα μάτια.

ΠΗΓΗ: http://bit.ly/1NQX3rc