Άρθρα & Συμβουλές

Λίγα λόγια για την τεχνική του Jigging

Λίγα λόγια για την τεχνική του Jigging

Jig στην Αγγλική διάλεκτο θα πεί αναπηδώ και από εδώ πηγάζει και αυτή η νέα τεχνική ψαρέματος από σκάφος η οποία ονομάζεται jigging fishing. H μέθοδος αυτή μπορούμε να πούμε ότι προήλθε από το ψάρεμα των πάγων, όπου οι ψαράδες άνοιγαν μία τρύπα σε παγωμένη επιφάνεια και με την χρήση κοντών και ευαίσθητων καλαμιών βύθιζαν διάφορα δολώματα για να προσελκύσουν τα ψάρια.

Με κάποιες τροποποιήσεις στα υλικά και βάση κάποιον συμπεριφορών των ψαριών στην θάλασσα η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε και αποτελεί σήμερα μία πολύ γνωστή μέθοδο ψαρέματος αρπακτικών από το σκάφος.
Η επιτυχία της μεθόδου αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι η αναπήδηση του δολώματος προς τα πάνω θυμίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια του ψαριού να διαφύγει από τα δόντια των επίδοξων θηρευτών του. Η συμπεριφορά και η τακτική των κυνηγών (σφύρνες, συναγρίδες, φαγκριά, μινέρια, τόνοι) είναι σχεδόν πανομοιότυπή. Κολυμπώντας αργά και με σταθερή ταχύτητα σε μεγάλο βάθος έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τα πάνω για να διακρίνουν είτε μορφές είτε χρώματα που μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό γεύμα. Από την πλευρά των θυμάτων τώρα μόλις ένα μικρόψαρο αντιληφθεί την παρουσία ενός κυνηγού ο οποίος πλησιάζει απειλητικά τότε το μικρόψαρο κάνει μία απότομη οριζόντια κίνηση προς τα πάνω σε μία προσπάθεια του να ξεφύγει. Η κίνηση αυτή γίνετε εύκολα αντιληπτή από τον κυνηγό του οποίου τα κυνηγετικά του ένστικτα τίθενται σε συναγερμό μόλις αντιληφθούν την κίνηση και το χρώμα. Βάση αυτής λοιπόν της συμπεριφοράς αναπτύχθηκε η τεχνική ψαρέματος jigging.

Τεχνική και τόποι που προσφέρονται για jigging

H τεχνική που χρησιμοποιούμε για την μέθοδο αυτή είναι σχετικά απλή αλλά αρκετά ενεργητική σε αντίθεση με την συρτή ή την καθετή που ο ψαράς αναλαμβάνει δράση όταν το ψάρι τσιμπήσει και μετά. Ο ψαράς βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση αφού πρέπει με την χρήση του καλαμιού, του μηχανισμού και του βάρους του δολώματος να πραγματοποιεί την εικονική διαφυγή ενός μικρόψαρου από τα βαθιά προς τα ξέβαθα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των θηρευτών. Όταν το δόλωμα μας βυθιστεί μέχρι των πάτο τότε αρχίζουμε απότομα να ανασηκώνουμε την μύτη του καλαμιού προς τα πάνω και ενώ την φέρνουμε προς τα κάτω να μαζεύουμε μισίνα με τον μηχανισμό. Αυτό γίνετε συνεχώς και χωρίς να σταματήσουμε μέχρι να έρθει το δόλωμα μας στην επιφάνεια. Τις περισσότερες φορές όταν πάρουμε την μύτη του καλαμιού μας προς τα κάτω και μέχρι να μαζέψουμε την χαλαρή μισίνα το ψάρι θα τσιμπήσει.

Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται σε περιοχές ναυαγίων, δίπλα από ξέρες ή σε ΄λάκους΄ όπου το βάθος ξεπερνά τα 70 μέτρα. Αρκετοί φίλοι του jigging εφαρμόζουν την τεχνική αυτή σε γνωστούς τοννότοπους όπου περνούν τοννάκια. Με ένα καλό μαλάγρωμα της περιοχής και την χρήση του jigging απολαμβάνουν μία πολύ καλή μάχη με τα μαχητικά τοννάκια.

Εξοπλισμός

Για την μέθοδο jigging η εταιρείες έχουν κατασκευάσει αρκετές νέες σειρές από καλάμια , μηχανισμούς και τεχνητά δολώματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Καλάμια

rt hard core

Ένα κλασσικό καλάμι jigging έχει ύψος από 1.60μ μέχρι 2,50 μ και action από 10-20 lb μέχρι 30-50 lb για ψάρεμα μεγάλων ψαριών. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από γραφίτη με ευαίσθητη μύτη για να αντιλαμβανόμαστε εύκολα το τσίμπημα αλλά αρκετά ανθεκτικά για να αντέχουν την πίεση από ένα μεγάλο μαγιάτικο χωρίς να σπάνε. Τα δακτυλίδια πρέπει να είναι καλά στερεωμένο στο καλάμι λόγω της κάθετης πίεσης που δέχονται αλλά και για να αντέχουν την συνεχή τριβή από την μισίνα ή το νήμα.

Μηχανισμοί

Okuma Magnetix Jigging-900x900

 

Ο μηχανισμός μας πρέπει να είναι γρήγορος 6:2:1 – 5:2:1-5:1:1 για να μας διευκολύνει στο γρήγορο μάζεμα. Το καρούλι πρέπει να παίρνει τουλάχιστο 150 μέτρα μισίνα 0,60 αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν νήμα 0,18-0,20 για να αποθηκεύουν περισσότερη ποσότητα στον μηχανισμό αλλά και για να βυθίζουν πιο γρήγορα το δόλωμα τους. Το χερούλι της μηχανής μας πρέπει να είναι ανθεκτικό και μεγάλο για να μας διευκολύνει στην μάχη με το ψάρι. Σημαντικό στοιχείο για μία μηχανή jigging είναι τα φρένα. Μηχανισμοί με δυνατά φρένα θα μας βοηθήσουν να χειριστούμε το ψάρι σωστά όταν αυτό θα έχει είδη εξαντληθεί από την μάχη.

Δολώματα

 

Ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε και τα ψάρια που επιδιώκουμε να ψαρέψουμε χρησιμοποιούμε και το ανάλογο δόλωμα . Για την μέθοδο του jigging υπάρχουν διάφορα δολώματα σε διάφορους χρωματισμούς και με διάφορα υλικά . Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα σε αντίθεση με τα άλλα τεχνητά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το βάρος τους και το γεγονός ότι συνήθως διαθέτουν ένα μόνο μεγάλο αγκίστρι στην ουρά no 2/0 – 3/0. To βάρος τους ανέρχεται από 100-200 γρ συνήθως ενώ μπορούμε να βρούμε πιο ελαφριά για πιο ξέβαθα νερά και πιο βαριά για πιο μεγάλα βάθη

Αυτή η τεχνική άρχισε να διαδίδεται κυρίως στις χώρες του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού αλλά τελευταία έχει αγγίξει και τις χώρες τις Μεσογείου. Μάλιστα στο γειτονικό μας Ισραήλ η μέθοδος αυτή έχει αποκτήσει πολλούς λάτρεις. Μέθοδος οικονομική, απλή και άκρως διασκευαστική προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Το πιο δελεαστικό στον συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις το είδος ή το μέγεθος του κυνηγού που θα χτυπήσει το δόλωμα σου.

ΠΗΓΗ: http://bit.ly/1NuewvX